Niet goed? Geld terug
Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
100 dagen bedenktijd, ook zakelijk
Home -

Bureaustoel wielen bestellen (Handleiding & video's)

Het vervangen van bureaustoelwielen kan erg ingewikkeld zijn, maar geen nood! Hier leest u binnen enkele minuten alle informatie over deze wielen. Een hoog rolcomfort  van uw bureaustoel is belangrijk en dit behaalt u op deze manier alleen met het juiste bureaustoel wiel.

Direct wielen nodig? Check alle wielen voor bureaustoelen

Video bureaustoelwielen demonteren, bestellen en vervangen.

Onder deze video staat meer belangrijke informatie over wielen voor bureaustoelen.

Bureaustoel wiel handleiding

In dit artikel komt alle informatie die u nodig heeft met betrekking tot wielen aan bod. Ieder facet wat van belang is om tot de juiste wielen voor uw bureaustoel te komen worden benoemd. Vragen als hoe bureaustoelwielen kopen of vervangen en hoe bureaustoelwieltjes monteren worden allemaal beantwoord.

Bevestigingen – Hoe zit het wiel vast?

De bevestiging is een van de drie belangrijkste schakels om tot een juist wiel te komen. Welke bevestiging uw bureaustoel heeft, is eenvoudig te achterhalen en leggen wij verderop uitgebreid uit. 

De meest voorkomende wielbevestigingen voor bureau en kantoorstoelen zijn:

Welke bevestiging heeft mijn bureaustoelwiel?set bureuastoelwielenDit kunnen we achterhalen door de volgende 5 stappen uit te voeren.

1. Plaats een beschermkleed op een tafel of op de grond.

2. Keer de bureaustoel om.

3. Verwijder de wielen uit uw kantoorstoel, trek het wiel inclusief de stift uit de stoel
Soms blijft de stift zitten en trekt u alleen het wiel eraf. Kruipolie of wd 40 tussen de stoel en de stift kunnen dan helpen, want de stift moet er uit om de bevestiging te kunnen bepalen. 

4. Meet de breedte van de stift, dit is precisie werk en kan het beste gemeten worden met eens schuifmaat. We meten de breedte van het gedeelte van de stift dat in de stoel gaat.

5. Doorgaans is dit 10 of 11 mm breed. De lengtemaat is minder van belang. Veel voorkomende stiftmaten zijn:

Veel voorkomende bureaustoel stiftmaten

 • 10 mm x 20 mm
 • 10 mm x 34 mm
 • 11 mm x 20 mm
 • 11 mm x 22 mm

Zit er een schroefdraad of draadeind welke de stoel in gaat? Dan is het bijna altijd M8 of M10 draadeind of schroefdraad.

Zoals u kunt zien zit er weinig verschil in maatvoering per bevestiging, maar moet het wel precies passend zijn.

Bekijk de video met enkele verschillende soorten en type bureaustoelwieltjes

Ontdek enkele voorbeelden van bureaustoelwieltjes in deze korte video. Los te verkrijgen en universeel inzetbaar.

Harde wielen en zachte wielen voor bureau en kantoorstoelen

Na de juist bevestiging is de wielsoort erg belangrijk. Ook hier is veel onduidelijkheid over, maar dit kan eenvoudig bepaalt worden. 

Een gegeven wat makkelijk te onthouden is. Ieder hard bureaustoelwiel is voor zachte vloeren als tapijt en vloerbedekking. Bekijk hier wielen voor het gebruik op tapijt en vloerbedekking

Ieder zacht of soft wiel is geschikt voor alle andere vloeren. Wat zijn zachte / soft wielen? Bij deze wieltjes is het loopvlak semi-zacht. Hierbij is het loopvlak licht flexibel en voelt het voor de hand hard aan. Met de nagel of iets als een spijker is het loopvlak iets in te drukken. Hieronder ziet u een overzicht met de meest voorkomende vloersoorten en de geschikte wielen. Bekijk hier het overzicht voor vloeren als laminaat, parket of bijvoorbeeld pvc

Hard bureaustoelwiel geschikt voor de volgende vloeren

 • Tapijt
 • Vloerbedekking
 • Vloerkleden

Zacht / soft bureaustoelwiel geschikt voor onder andere de volgende vloeren.

 • Laminaat
 • Parket
 • Tapijt
 • Zeil
 • Houten vloer
 • Plavuizen
 • Linoleum
 • Marmoleum
 • Gietvloer
 • PVC vloer
 • Vinyl
 • Grindvloer (glad)
 • Marmer
 • Gladde betonvloer
 • Afwerkvloer

Type materialen loopvlak

bevestigingen bureaustoelwieltje

Rubberen bureaustoel wiel, pur loopvlak en pu bureaustoel wielen dat zijn wel vaak de materialen waarmee gewerkt is om het loopvlak zacht te krijgen. De eigenschappen van deze wieltjes zijn dan ook oersterk, streepvrij en geluidreducerend. Het is immers wel zo prettig werken als uw bureaustoelwielen niet veel geluid veroorzaken en geen strepen achterlaten op uw vloer.

Hoogte van de wielen voor bureaustoelen

De meest voorkomende wielmaten zijn 50 mm en 60 mm. Daarbij rolt een wiel van 6 cm makkelijker en soepeler als een bureaustoel wiel van 5 cm. Andere wielmaten en diameters zijn zeker wel mogelijk.

Los bureaustoel wiel

Ieder wiel is los verkrijgbaar. Deze wielen zijn in de losse verkoop ook als universeel bureustoelwiel te verkrijgen.

Wielset voor bureaustoel

Een set is te verkrijgen door er 5 te bestellen. Deze worden dan als een set verpakt en bij u thuisbezorgd.

Type wielen

Verschillende wiel typen zijn er als volgt:
 • Geremd
 • Ongeremd
 • Blokkeer

De meest voorkomende en standaard universele bureaustoelwielen zijn de ongeremde wieltjes. Deze rollen onder iedere omstandigheid en zijn vaak van rubber of pu.

Daarnaast zijn er zo genoemde blokkeer-, belast of onbelast geremde wielen en kennen we nog benamingen als zelfremmende wielen. Het principe is simpel. Bij een onbelast rem activeert de stoel de remmen zodra er niemand op de stoel zit.

Stapt iemand af dan blokkeert het geheel. Bij een belast rem blokkeren de wielen zodra er iemand op de bureaustoel plaatsneemt. 

Veel voorkomende problemen (en de oplossing) 

Mijn wielen glijden
Mijn bureaustoel glijdt over een harde vloer als parket of laminaat? Oorzaak: er zijn harde wielen gebruikt of de kwaliteit van het zachte loopvlak is zeer slecht. In enkele gevallen is een bureaustoelmat de oorzaak. Oplossing: vervang de wielen of de mat.

Bureaustoelwielen rollen niet
Mijn wielen rollen niet? Oorzaken: wiel is volgelopen met vuil en stof of het asje is gebroken. Oplossing: maak de wielen schoon of vervang ze.

De wieltjes draaien niet
Mijn bureaustoelwiel draait niet? De stift is volgelopen met stof en vuil of inwendig is een breuk opgetreden. Soms zit de stift niet ver genoeg in het wieltje. Oplossing: vervang het bureaustoelwiel of verwijder het vuil. Zit de stift niet ver genoeg erin? Druk deze dan hard aan.

Bureaustoel maakt veel geluid
Het rijden met de stoel maakt veel geluid. Oorzaak: verkeerd wiel of loopvlak versleten. Oplossing: vervang de wielen.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben als hoe bestel ik bureaustoelwielen of wat is het beste wiel voor mijn bureaustoel? Stel ze in het reactieveld of vraag onze productspecialisten!

Vragen of advies?

advies wielen kantoorstoelen

Meer informatie of hulp over dit wiel:

Wielen met stift 11 mm: stoelwielen met stift 11 mm
Wiel onderhoud: onderhoud zwenkwielen
Wiel bureaustoel vervangen: hoe bureaustoelwiel vervangen

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze in het reactieveld of aan onze productspecialisten. Veel aan dit artikel gehad? Delen wordt gewaardeerd.

 
      04-01-2018 21:11     Reacties ( 15 )
Reacties (15)
 Marijke van Zwenkwielen.net -  23-02-2022

@ Marjolein Dit kan alleen door er druk op te zetten. Bijv. na beneden duwen.

 Marjolein -  22-02-2022

Hoe schuif je een stoel aan met onbelaste remmen als je er niet meer op zit? doordat die op de rem gaat maakt die krassen op mijn vloer.

 Johan -  03-01-2022

Voor mijn bureaustoel (4 poten) zoek ik zachte zwenkwielen. Ik heb geen naam van de stoel . Er hebben ooit harde zwenkwielen onder gezeten. Die heb ik vervangen door simpele pootjes, maar toen kwam ik ineens 10 cm lager te zitten, dus moet ik nu terug naar zwenkwielen, maar dan wel zachte. De inwendige diameter van de buis waar de zwenkwielen in moeten passen is 9 mm (geen schroefdraad). Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb foto's maar die kan ik helaas niet meesturen

 Lammy Hoekerd -  20-12-2021

Wat is uw telefoonnummer ?

 T.van der Werff -  12-01-2021

Ik heb wieltjes klemringetjes .Als ik ze in de poten doe, blijven ze niet zitten, maar vallen er gewoon uit. Weet u de oplossing? Vriendelijk bedankt, Th. van der Werff.

 Tonia. -  01-11-2020

Zijn de.zwenkwielen uit elkaar te halen. Het stof zit zo vast om de.assen dat ze niet meer kunnen draaien .gr Tonia

 Marko -  12-09-2020

hoe maak ik mijn wieltjes schoon ze willen niet draaien

 Diana van Zwenkwielen.net -  25-04-2020

@ Michael Al deze wielen zijn ook inzetbaar als bureau wielen. Zowel voor de stoel als voor de tafel, Groeten Diana van Zwenkwielen.net

 Michael -  22-04-2020

Ik heb een bureau met wieltjes. Zijn deze wieltjes daar ook geschikt voor?

 Zwenkwielen.net -  08-12-2019

@Els Dit kan. In principe kunnen alle wielen met 10mm stift gebruikt worden. De lengte is in dit geval niet van belang. Goedkoop is met wieltjes wel vaak duurkoop en veel ergernis. Is voor een oude stoel een meubelviltje geen oplossing? Groeten Zwenkwielen.net

 Zwenkwielen.net -  08-12-2019

@Rob Vaak kunnen onder chesterfield stoelen zwenkwielen met plaat gebruikt worden. Kan dit niet dan is een inzetplug of een rampamoer altijd mogelijk. Groeten Zwenkwielen.net

 Els Jansen -  22-11-2019

Ik heb stiften van 10 x 34 mm. Kan ik nieuwe wielen op de oude stiften zetten? Ik wil wielen voor een harde vloer maar vind alleen dure wielen hiervoor. En het is een oude stoel.

 Rob -  27-10-2019

Bij mijn Chesterfield bureaustoel is de bus waar de stift in vastklikt kapot en die heb ik inmiddels verwijderd, wat ik dus zoek is wielen compleet met de bussen! Zijn die er ook?

 Marijke van Zwenkwielen.net -  18-08-2018

@Dini Harde wielen op een houtenvloer rollen vaak niet en maken veel geluid. Vaak zijn ze ook uit een kunststof geheel.

 Dini -  04-08-2018

Ik heb twee bureaustoelen die ik op een houten vloer wil gaan gebruiken. Hoe kan ik zien of er geschikte wielen onder zitten, zodat ik weet of ik ze moet vervangen of niet?

betaalmogelijkheden
 • Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
 • Altijd minimaal 2 jaar garantie
 • Gratis bij u bezorgd v.a. 50.- anders 5.99
 • 60 dagen bedenktijd, ook zakelijk
 • Niet goed? Geld terug
Spacer