Home -

Wat zijn parketwielen en tips

Wat zijn parketwielen en tips

Informatie parketwielen

In dit artikel alle informatie over wielen voor gebruik op parket. Te gebruiken onder alle stoelen en meubels.

Wat zijn parketwielen?

Wat zijn parketwielen? Een parketwiel is een wiel welke geschikt is voor onder stoelen en meubels met een pu of rubber loopvlak. Welke een parketvloer niet beschadigd en een streepvrij gebruik kent. Ook wel omschreven als zachte of rubberen wielen voor op parket.

Wieltjes voor op parket nodig? Bekijk ze hier.

In de praktijk worden benamingen door elkaar gebruik maar is het meest voorkomende parketwiel welke gebruikt worden onder eetkamerstoelen. Deze parketwielen voor eetkamerstoelen ziet u hieronder in de video.

Soorten wielen wielen voor parket

De soorten zijn binnen de wieltjes opgedeeld in drie typen waaruit een keuze moet gemaakt worden.

A. Het loopvlak 
B. De bevestiging
C. De diameter

Loopvlak

Het loopvlak van het wieltje is doorgaans pu of anders genaamd polyurethaan. Dit is semi zacht, streeploos en kent een goede verbinding tussen wiel en vloer. Veel gebruikers noemen dit rubber, visueel klopt dit alleen niet in het materiaal. Pu voelt iets harder aan maar is met de nagel in te drukken. Doorgaans worden dit de zachte parketwieltjes genoemd. Er zijn ook echte rubberen wielen voor parket, die ziet u hier Echter zijn deze nooit geschikt voor stoelen of bureaustoelen.

Bevestiging

parketwielen

Met de bevestiging van de wielen wordt het gedeelte bedoeld welke in de stoel of in het meubel gaat. De meest voorkomende montage mogelijkheden zijn:
 • Plaat
 • Plaat voor smalle pootjes
 • M8 schroefdraad / draadbout /draadstang
 • M10 schroefdraad / draadbout /draadstang
 • Stift 8 mm
 • Stift 10 mm
 • Stift 11 mm
 • Insert / plug / expander

Een plaat bevestiging is standaard zon 35 a 36 mm. Voor smalle meubel of stoelpootjes is er een plaatje van 28 mm x 28 mm. M8 bout of M10 bout is de breedte van de bout, met de montage van de parketwieltjes is de lengte van minder belang. De genoemde maten voor de stiften is ook de breedte van de stift.

De laatste is een uniek parket wiel en kan geplaatst worden met een insert of anders genaamd expander. Deze typen zijn veel gebruikt onder eetkamer stoelen.

Diameter

Losse parketwielen zijn doorgaans verkrijgbaar in de volgende diameters.
 • 30 mm
 • 32 mm
 • 35 mm
 • 36 mm
 • 40 mm
 • 42 mm
 • 45 mm
 • 50 mm
 • 60 mm

Parketwieltjes vervangen

Het vervangen van de wieltjes klinkt en lijkt doorgaans ingewikkelder dan het is. Het meest belangrijke is de juiste bevestiging te achterhalen en deze ook altijd mee te vervangen. Hoe zitten parketwielen in een stoelpoot of meubel is de vraag. Hoe? Bekijk hieronder alle stappen.

Keer de stoel of meubel om

Ziet u onder het wiel de zijkant van een moer? Nee, ga na de volgende alinea. Ja, dan heeft u een bout bevestiging. Past sleutel 13 dan is het doorgaans M8, past sleutel 17 dan is het doorgaans M10. Draai in ieder geval het wiel en de bout er volledig uit en meet deze breedte na.

Ziet u onder het wiel een vierkant plaatje? Nee, ga na de volgende alinea. Ja, dan schroeft u het plaatje met het wiel van de stoel af.

Ziet u niets onder het wiel dan is er hoogst waarschijnlijk en stift verbinding aan uw parket wiel. Het komt dan op spierkracht aan want door hard aan het wiel te trekken komt de stift en het parketwieltje los. Soms komt het wieltje los en blijft de stift zitten. De stift moet er dan met een tangetje uit gehaald worden. WD 40 of een andere kruipolie gebruiken kan hulp bieden, maar let op vlekken op uw stoel of ondergrond.

Tot zover de meest voorkomende bevestigingen. Mocht u er niet uitkomen, onze product specialisten hielpen al duizenden gebruiker

Wanneer vervangen.

versleten wieltjes

Wanneer parket wielen vervangen? Als een wiel hobbelt, glijden wil en niet meer rolt is het doorgaans tijd om vervanging van de wieltjes in te zetten. Dit om beschadiging aan uw parket te voorkomen en rolcomfort te behouden. Natuurlijk kunt u visueel ook al de beslissing maken als het bijvoorbeeld het loopvlak versleten is of er zit speling op de bevestiging.

Hoe plaats je of monteer je parketwielen

In de bovenstaand regels kunt u het demonteren van de wielen lezen. De montage is dus afhankelijk van het type wiel. Een M8 of M10 draait u in de bout, een plaatje schroeft u er opnieuw op. En een stift klikt u er bij nieuwe losse parketwielen er weer in. Mocht geen van de bevestigingen lukken dan kan het wiel met inzet plug een uitkomst bieden.

Wat is het verschil tussen laminaat en parket wielen?

Niets, alleen de benaming.

Meer tips, problemen en oplossingen

Houdt de vloer en de wieltjes goed schoon, dit voorkomt krassen

Bij het gebruik voor eetkamerstoelen houdt rekening met de hoogte van uw tafel.

Glijden uw parket wielen en rollen ze niet? Dan zijn ze aan vervanging toe. Zijn ze nog nieuw? Dan is er een verkeerd wiel geleverd met een hard loopvlak voor het gebruik op tapijt of de kwaliteit van het loopvlak is zeer matig.

Maken veel geluid, 100% stille wieltjes zijn er niet maar vaak bij veel geluid kan de bovenstaande oorzaak herhaald worden.

Hobbelende parket wielen? Het loopvlak is versleten of er is vervuiling in het loopvlak gedrukt. Bij mindere kwaliteit wieltjes voor parket, wil het loopvlak wel eens los laten van de velg. Dit veroorzaakt dan ook een hobbel.

Wieltjes voor een parketvloer die niet willen draaien? Oorzaken: De bevestiging zit er niet diep genoeg in. Er zit vuil in het asje. Er is inwendig een breuk ontstaan in het huis van een wieltje of in de stift.

Meer over: Wielen voor op parket | Stoelwiel advies

Vragen?

Stel ze onder in dit reactieveld of vraag een van de productspecialisten

 

      20-12-2017 14:35     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

betaalmogelijkheden
 • Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
 • Minimaal 2 jaar garantie
 • Gratis bij u bezorgd v.a. 50.- anders 5.99
 • 60 dagen bedenktijd, ook zakelijk
 • Niet goed? Geld terug!