warning

Onze vakantie is van 02-08-2021 tot 23-08-2021. Bestellen is wel mogelijk.

Home -

Het antwoord: zwenkwielen vs bokwielen

Verschil soorten zwenk en bok wielen
Verschillende soorten wielen voor intern transport

Zwenkwielen vs bokwielen

Wat is het verschil tussen een bokwiel en een zwenkwiel? Wat kunnen ze en waar zijn ze voor? Wat moet je absoluut weten als je ze aanschaft of vervangt? In dit artikel alles over zwenkwielen vs bokwielen

Wat is het verschil tussen een zwenkwiel en bokwiel

Zwenkwielen vs bokwielen
Een bokwiel links en een zwenkwiel rechts

Zwenkwiel

Een zwenkwiel, de naam zegt het al. Een wiel wat wil zwenken. In 360 graden rond kan het wiel en wiel gaffel draaien om de vaste bevestiging. Daarnaast zijn er types meer opties zoals een wiel met rem. Lees meer bij wat zijn zwenkwielen

Bokwiel

Een bokwiel kent een andere vorm. Dit is een wiel wat niet wil zwenken. Het is een zelfde type wiel, kan met elkaar gebruikt worden. Maar de gaffel draait bij bokwielen niet mee. 

Bij een gebruik van 4 bokwielen alleen zou het object alleen voor en achteruit kunnen worden gereden. Lees meer bij wat zijn bokwielen

Soorten wielen

Deze wielen zijn er in ontzettend veel varianten met allemaal hun unieke eigenschap. Een hard stalen wiel is ideaal voor zware lasten maar totaal ongeschikt voor bijvoorbeeld een ziekenhuisvloer. Hier zijn bijvoorbeeld tpr zwenkwielen of in ieder geval wielen met een streepvrij loopvlak noodzakelijk. Dit bepaald het loopvlak. Veel voorkomende loopvlakken zijn polyurethaan, rubber, of polyamide.

soorten zwenkwielen
Wielen met verschillende loopvlakken met specifieke eigenschappen voor de meest ideale situatie.

Meestal zijn zwenkwielen weer onder gecategoriseerd in bijvoorbeeld zwaarlastwielen, meubelwielen of stoelwielen

Gebruik zwenk en bokwielen

Zoals bovenstaand eigenlijk al aangegeven worden bok en zwenk wielen meestal in een samenwerking gebruikt. Naast dat een bokwiel bijna altijd goedkoper, ken op langere rechte stukken makkelijker in de richting gereden worden.

Dit is te vergelijken met de boodschappenkarren in de supermarkt. Hier zitten meestal 4 zwenkende wielen onder en is bij zware belasting moeilijker in een rechte lijn te houden. 

Een zwenkwiel met rem behoord ook tot de veelgebruikte wielen. Hiermee kan het wiel geblokkeerd worden in zowel rijrichting en zwenkstand.

Bokwiel met rem

Een bokwiel met rem is een veel gehoorde term. Hoewel ze bestaan wordt hier doorgaans een zwenkwiel met rem mee bedoeld. 
zwenkwieltje met rem
Zwenkwieltje met rem

Zwenkwielen voor eetkamerstoelen

Grote zwenkwielen zie je niet snel terug onder een eetkamerstoel. Vandaar dat hier een aparte regel voor is. Dit kun je scharen onder meubel en stoelwielen. Veel meer informatie lees je hierover bij zwenkwielen voor eetkamerstoelwielen
stoelwiel

Zwenkwiel voor eetkamerstoelen

Transportwiel, zwenk roller en castors

Transportwiel, zwenk roller en castors zijn eigenlijk allemaal benamingen voor zwenk en bokwielen. Je ziet dit ook terug bij bijvoorbeeld een flightcase wiel. Dit is eigenlijk een wiel voor vele doeleinden.

Doordat deze bepaalde eigenschappen kennen (trillingen reduceren) is het een ideaal wiel voor een flightcase. Daarbij ze deze wielen vaak blauw en worden ze flightcase wielen genoemd, maar zijn veel breder inzetbaar.

Advies over zwenk of bokwielen

Meer advies nodig voor het juiste bok of zwenkwiel? Vraag onze productspecialisten vrijblijvend voor een gedegen advies. Dit kan via contact, TwitterFacebook en WhatsApp via 06-46502040 
 
      07-09-2018 18:48     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Zwenkwielen.net -  31-10-2018

Yes, deze zijn uitermate geschikt voor parket vloeren.

 Mart -  10-09-2018

De zwenkwielen voor eetkamerstoelen kunnen deze op parket? Of zijn hier andere wielen voor

betaalmogelijkheden
  • Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
  • Altijd minimaal 2 jaar garantie
  • Gratis bij u bezorgd v.a. 50.- anders 5.99
  • 60 dagen bedenktijd, ook zakelijk
  • Niet goed? Geld terug
Spacer
Wij maken gebruik van cookies, we slaan geen persoonlijke gegevens op.