Home -

Uit de praktijk

Zwenkwieltjes voor stoelen vervangen

Het vervangen of plaatsen van zwenkwieltjes voor eetkamerstoelen en andere soorten stoelen lijkt soms erg ingewikkeld... Vragen als welk stoelwieltje moet ik hebben of hoe monteer ik de juiste wielen komen veel voor.

Het is ook niet geheel eenvoudig. Maar... GEEN NOOD! Na het lezen van dit artikel loopt voor u alles weer op rolletjes.

Zwenkwielen en stoelen

In de eerste stap in het vervangen van stoelwielen is erg opletten geblazen. Niet alle zwenkwieltjes zijn namelijk geschikt voor stoelen. Hier zien we zelfs concullega's mee in de fout gaan!

Het verschil zit hem in de lagering van de wielen wat een zwenkwiel geschikt maakt voor het gebruik onder uw stoelen. Zorg dus dat u altijd over daadwerkelijke stoelwielen beschikt. Voorbeelden ziet u bij onze selectie stoelwieltjes.

stoel wielen vervangen

Hoe groot zijn wieltjes voor stoelen.

We zien stoelwielen terug in verschillende diameters. Doch het meest gebruikt is het wieltje 32 mm, stoelwiel 36 mm, wieltje 42 mm, en stoelwielen van 50 mm. Zakelijk wordt er ook nog regelmatig 60 mm gebruikt. Bijvoorbeeld in bureaustoelwiel 60 mm Door een liniaal lang uw wiel te houden meet u eenvoudig de hoogte.

Vloeren en de zachte en harde wielen. 

vloer soort stoelwiel

Ook hier weer opletten geblazen want ook hier worden veel fouten mee gemaakt. Toch is dit erg simpel. Voor vloerbedekking en tapijt gebruikt u een hard wiel. Voor alle overige vloeren een soft of zacht wiel. Deze sofwielen zijn ook direct streep en krasvrij.

De harde wielen hebben een hard kunststof/plastic loopvlak en de zachte wielen kunt u met een nagel het loopvlak wat in drukken. Dit is de pu laag die zorgt voor een goede en streepvrije verbinding tussen wiel en vloer. U leest hier ook meer over in zwenkwieltjes voor stoelen

Het moeilijkste onderdeel? De stoelwielen bevestiging.

Binnen het uitzoeken van de juiste stoelwiel bevestigingen zijn we aangekomen bij de laatste stap. Deze is voor veel mensen het moeilijkste om door te komen. Daarom krijgt u nu alle informatie om eenvoudig foutloos doorheen te komen.

zwenkwieltjes voor stoelen monteren

Bij het vervangen is het noodzakelijk om te achterhalen welke bevestiging uw stoel of zetel heeft. Dit kan door het wiel te verwijderen van de stoel. Dit doet u door flink te trekken aan het wiel of door deze te her monteren met bijvoorbeeld een steeksleutel. Doorgaans zijn er 2 scenarios zijn mogelijk

De eerste. U trekt het wiel uit de bevestiging en deze bevestiging zit nog in de stoel(poot) Dan dient u de bevestiging uit de stoel te demonteren want wat u nodig heeft is de maat en het type van het gedeelte wat in de stoel gaat. Over het type bevestiging leest u zo meer.

De tweede. U trekt het wiel en de bevestiging er in een keer uit. Of u demonteert het wiel met bevestiging en al uit de stoel. Ook in deze toepassing moet u de maat en type bevestiging achterhalen van wat in de stoel gaat.

Type bevestiging

De meest voorkomen typen bevestiging ziet u hier onder.

Stift

stoelwiel stift

Al dan wel of niet met klemring. Doorgaans 8 mm, 10 mm en 11 mm breedte. Dit is eigenlijk alleen te meten met een schuifmaat. Een 10 mm stift is bijvoorbeeld al niet te gebruiken als u 11 mm stift nodig heeft. De 8 mm wordt altijd geleverd met een bijhorende inzetplug of anders genaamd insert. Bekijk deze bijvoorbeeld bij zwenkwieltje stift 8 mm

Plaat

zwenkwiel plaatbevestiging

De meest eenvoudige manier van monteren en spreekt eigenlijk voor zich. Plaatje monteren en wiel erin klikken. Bekijk bijvoorbeeld eens dit sterke wiel met plaatje

Draadstift

bout bevestiging stoel wielen

Hier is er een gladde kant en een kant met getapt draad. De gladde kant gaat in het wiel en geribbelde kant, de bout gaat in de stoelpoot. Dit is doorgaans M10 of M8. Op M8 past doorgaans sleutel 13 of 14 en op M10 sleutel 16 of 17 Zo zou u kunnen achterhalen welke maat u heeft. Een M8 bout kent het buitenste deel van het schroefdraad een diameter van rond de 7.7 mm en meet u een M10 dan zal deze rond de 9.8 mm zijn. Bekijk een voorbeeld eens bij zwenkwieltje m8 bout

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben. Stel ze gerust aan onze productspecialisten of stel ze in het reactieveld.

stoelzwenkwielen
Nuttig artikel? Ik zou het super vinden als u dit deelt

  Martijn van de Beek         Reacties (6)

Reacties (6)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties