Niet goed? Geld terug
Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
100 dagen bedenktijd, ook zakelijk
Home -

Zwenkwieltjes voor stoelen vervangen

Zwenkwieltjes voor stoelen vervangen Het vervangen of plaatsen van zwenkwieltjes voor eetkamerstoelen en andere soorten stoelen lijkt soms erg ingewikkeld. Vragen als welk stoelwieltje moet ik hebben of hoe monteer ik de juiste wielen komen daardoor ook veel voor. 

Het is ook niet geheel eenvoudig. Maar... geen nood! Na het lezen van dit artikel loopt voor u alles weer op rolletjes! 

Zwenkwielen en stoelen

In de eerste stap in het vervangen van stoelwielen is het belangrijk om alert te zijn! Niet alle zwenkwieltjes zijn namelijk geschikt voor stoelen. Hier zien we zelfs concullega's de fout mee in gaan! 

Het verschil zit hem in de lagering van de wielen, dit maakt een zwenkwiel wel of niet geschikt voor het gebruik onder uw stoelen. Zorg dus dat u altijd over daadwerkelijke stoelwielen beschikt. Voorbeelden ziet u bij onze selectie stoelwieltjes.

stoel wielen vervangen

Hoe groot zijn wieltjes voor stoelen.

We zien stoelwielen terug in verschillende diameters. Doch het meest gebruikt is het wieltje 32 mm, stoelwiel 36 mm, wieltje 42 mm en stoelwielen van 50 mm. Zakelijk wordt er ook nog regelmatig 60 mm gebruikt. Bijvoorbeeld in bureaustoelwiel 60 mm. Door een liniaal langs uw wiel te houden meet u eenvoudig de hoogte.

Vloeren en de zachte en harde wielen. 

vloer soort stoelwiel

Ook hier weer opletten geblazen, want ook in dit gedeelte worden regelmatig fouten gemaakt. Toch is dit erg simpel. Voor vloerbedekking en tapijt gebruikt u een hard wiel en voor alle overige vloeren een soft of zacht wiel. Deze sofwielen zijn ook direct streep en krasvrij.

De harde wielen hebben een hard kunststof/plastic loopvlak en de zachte wielen kunt u met een nagel het loopvlak wat in drukken. Dit is de pu-laag die zorgt voor een goede en streepvrije verbinding tussen wiel en vloer. U leest hier ook meer over in zwenkwieltjes voor stoelen.

Het moeilijkste onderdeel? De stoelwielen bevestiging

Binnen het uitzoeken van de juiste stoelwiel bevestigingen zijn we aangekomen bij de laatste stap. Deze is voor veel mensen het moeilijkste om door te komen. Daarom krijgt u nu alle informatie om ook deze stap eenvoudig foutloos door te komen.

zwenkwieltjes voor stoelen monteren

Bij het vervangen is het noodzakelijk om te achterhalen welke bevestiging uw stoel of zetel heeft. Dit kan door het wiel te verwijderen van de stoel. Dit doet u door flink te trekken aan het wiel of door deze te hermonteren met bijvoorbeeld een steeksleutel. Doorgaans zijn er 2 scenarios zijn mogelijk.

Het eerste is dat u het wiel uit de bevestiging trekt en deze bevestiging zit nog in de stoel(poot) Dan dient u de bevestiging uit de stoel te demonteren want wat u nodig heeft is de maat en het type van het gedeelte wat in de stoel gaat. Over het type bevestiging leest u zo meer.

Het tweede scenario: u trekt het wiel en de bevestiging er in één keer uit. Of u demonteert het wiel met bevestiging en al uit de stoel. Ook in deze toepassing moet u de maat en het type bevestiging achterhalen van wat in de stoel gaat.

Type bevestiging

De meest voorkomen typen bevestiging ziet u hier onder.

Stift

stoelwiel stift

Al dan wel of niet met klemring. Doorgaans 8 mm, 10 mm en 11 mm breedte. Dit is eigenlijk alleen te meten met een schuifmaat. Een 10 mm stift is bijvoorbeeld niet te gebruiken als u 11 mm stift nodig heeft. De 8 mm wordt altijd geleverd met een bijhorende inzetplug of anders genaamd insert. Bekijk deze bijvoorbeeld bij zwenkwieltje stift 8 mm

Plaat

zwenkwiel plaatbevestiging

De meest eenvoudige manier van monteren en spreekt eigenlijk voor zich. Plaatje monteren en wiel erin klikken. Bekijk bijvoorbeeld eens dit sterke wiel met plaatje.

Draadstift

bout bevestiging stoel wielen

Hier is er een gladde kant en een kant met getapt draad. De gladde kant gaat in het wiel en geribbelde kant, de bout gaat in de stoelpoot. Dit is doorgaans M10 of M8. Op M8 past doorgaans sleutel 13 of 14 en op M10 sleutel 16 of 17 Zo zou u kunnen achterhalen welke maat u heeft. Een M8 bout kent het buitenste deel van het schroefdraad een diameter van rond de 7.7 mm en meet u een M10 dan zal deze rond de 9.8 mm zijn. Bekijk een voorbeeld eens bij zwenkwieltje m8 bout.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben. Stel ze gerust aan onze productspecialisten of stel ze in het reactieveld.

stoelzwenkwielen
Nuttig artikel? Ik zou het super vinden als u dit deelt
      28-08-2017 14:43     Reacties ( 26 )
Reacties (26)
 Jan -  09-08-2023

Het draadeind zit vast in de stoel

 Johan van Zwenkwielen.net -  17-11-2022

@Tineke U mag een mail sturen met daarin de foto's. We kunnen dan snel even meekijken en de juiste wielen adviseren. Stoelwielen vervangen lukt ons over het algemeen wel zodat ze weer soepel lopen.

 Tinekerosbeek@ziggo.nl -  17-11-2022

Hallo,mijn wieltjes onder mijn eetkamerstoelen rollen niet meer zo soepel, kan ik ze vervangen en hoe doe je dat,ik stuur een foto vriendelijk dank.

 Marijke van Zwenkwielen.net -  01-11-2022

@Anneke, wd40 of een aantal uren in de kruipolie. Lukt dit niet dan graag even een berichtje sturen met wat foto's. Dan helpen we u even mee.

 Marijke van Zwenkwielen.net -  01-11-2022

@Frenzie, een tip dit ik wel eens gehoord heb is dat men er wat dun visdraad in laat lopen, hier door remt het wiel wat. Een wieltje als https://www.zwenkwielen.net/meubelwiel-dubbel-zwart-soft-42-mm kan het ook oplossen. Deze zijn voor pvc.

 Frenzie -  27-10-2022

Onze eetkamerstoelen hebben wieltjes die zo soepel lopen over pvc vloer dat ze alle kanten opschieten. Kunnen ander soort wieltjes die wat stroever lopen dit oplossen?

 Anneke -  24-09-2022

Hallo, Draadeind zit vast in de stoel en krijgen we er niet uit. Heeft u een oplossing hiervoor?

 Wendy -  10-05-2022

Martijn ik poog een bijlage te versturen . Geef maar door als je deze niet ontvangt

 Martijn van Zwenkwielen.net -  09-05-2022

@wendy Over het algemeen moet dan het gehele wiel vervangen worden. Maar als u een foto wilt sturen kijk ik graag even met u mee.

 Wendy -  04-05-2022

Beste, de wieltjes werken nog perfect alleen is de rubber er omheen versleten. Kan deze apart vervangen worden zonder de wieltjes te moeten vervangen ?

 Martijn van Zwenkwielen.net -  06-04-2022

@ruudschipper Zeker weten dat het kan. Graag mailen op info@zwenkwielen.net Dan komt het goed.

 Ruud Schipper -  04-04-2022

Goedemorgen, Ik kom er niet achter hoe ik de wieltjes onder mijn stoelen kan demonteren, kan ik een foto sturen zodat jullie mij verder kunnen helpen? Met vriendelijke groeten, Ruud Schipper

 Martijn van Zwenkwielen.net -  19-11-2021

@hvanassche@zeelandnet.nl Jazeker. Ik kan u deze adviseren: https://www.zwenkwielen.net/meubelwiel-met-rem-dubbel-zwart-soft-42-mm

 hvanassche@zeelandnet.nl -  11-11-2021

Is er een mogelijkheid om op stoelen met houten poten diameter 4cm wieltjes met stop te plaatsen?

 Zwenkwielen.net -  07-05-2021

@Leo In deze buizen kunnen expanders worden gebruikt worden. Daarbij apparaten wielen met boutgat of zwaarlast transportwieltjes met boutgat.

 Leo -  20-04-2021

Ik wil zwenkwieltjes plaatsen onder tuinstoelen die gebruik op mijn balkon, waarop kunstgras ligt. De diameter van de buis is 21mm Kunt mij adviseren op welke wijze ik de wieltjes kan bevestigen en welke (niet al te grote) wieltjes geschikt zijn. Het gaat om 16 stuks

 Diana van Zwenkwielen.net -  02-05-2020

@Mulder Mijn advies is dit stoelwieltje https://www.zwenkwielen.net/meubelwiel-36-mm-soft-8-mm-stift- of eigenlijk nog meer https://www.zwenkwielen.net/meubelwiel-42-soft-met-stift-8mm We leveren bij deze wieltjes ook plugjes. Mocht de metalen stift niet passen kan de kunststof huls ook vervangen worden. Dit past dan eigenlijk altijd. Fijne dag, Diana

 Mulder -  01-05-2020

Ik heb zachte (dubbelrol) zwenkwielen nodig. Die ik nu heb, hebben een stiftdiameter van 8 mm. De breedte van beide wielen samen is 49 mm. De stift gaat ongeveer 25 mm in de stoel (totale lengte van een stift is 53 mm en hij steekt 30 mm uit het wiel). De diameter van deze wielen is 36 mm. Wat hebben jullie daarvoor te koop ?

 Martijn van Zwenkwielen.net -  25-03-2020

@H.Wellink Wij gaan altijd uit met de maten van de stift welke in het meubel of stoel gaan. Dit omdat de maten in het wiel helemaal altijd verschillend zijn.

 H.Wellink -  26-02-2020

De stift van zwenkwieltje onder zitstoel is afgebroken. Alleen stift nodig. Gladde kant in het wieltje, moer heeft 12 mm , draad is rond 8 mm ( 7,7 ). Lengte ca. 43-45 mm totaal. Heb je die ? Wat zijn de kosten ? Past door brievenbus dus geen pakkettarief...

 Ruud Snakenborg -  28-04-2019

Rvs pootjes van de eetkamer stoelen 14 mm binnenmaats, welke insert en.stift dikte?? Heb ik nodig voor mijn stoelen ?? Wielhoogte 32 mm Groet Ruud Snakenborg 06 20841428

 Zwenkwielen.net -  12-09-2018

Goedemiddag, helaas hebben we geen wielen welke met een bout M6 gemonteerd kunnen worden.

 Marjanne -  12-09-2018

Zijn er ook zwenkwieltjes met M6?

 Zwenkwielen.net -  19-02-2018

@J de B Dag Jolanda Dit klinkt inderdaad als een spannende klus. Normaal zou en meubelmaker u verder kunnen helpen, mits ze met metaal werken. Als dit niet het geval is zou een metaal constructie bedrijf u misschien van dienst kunnen zijn. U mag ook een foto met beschrijven mailen of Whats-appen naar 06 46502040. Dan kunnen we kijken of er een bestaande insert zou kunnen passen. Met vriendelijke groet, Mark van Zwenkwielen.net

 J de B -  19-02-2018

Goedemorgen. Bij enkele van mijn eetkamerstoelen blijkt het moergedeelte in de stoelpoot niet meer in orde te zijn want het wiel is schreef gaan staan en de schroefdraad is helemaal weggesleten en kon er niet meer uitgedraaid worden. Ik heb dat probleem opgelost door het wiel er af te zagen maar als ik er een nieuw wiel indraai gebeurt hetzelfde. Ik denk dat de moer in de (metalen) stoelpoot moet worden vervangen. De woninginrichter geeft niet thuis. Heeft u een idee wiel dit soort klussen zou kunnen doen? Misschien kan ik het zelf, alleen ben ik bang dat dat ik de stoelpoot bij het uitboren inwendig te wijd maak zodat er geen nieuwe slagmoer meer in gaat passen. Ik hoop dat u mij een suggestie kan doen. Bij voorbaat mijn dank. Vriendelijke groet Jolanda

 Margo Zwaan -  05-11-2017

Ik kom er dus achter dat ik altijd de verkeerde wielen heb gebruikt. Mijn stoel wielen reden niet maar schoven over het laminaat. Ik heb nu een stoel wiel met dat 42 mm wiel soft gebruikt en deze rijden wel. Misschien is een betere uitleg over de bouten wel mogelijk. Ik had eerst 4 wielen besteld met M 10 terwijl ik M 8 boutje bleek nodig te hebben.

betaalmogelijkheden
  • Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
  • Altijd minimaal 2 jaar garantie
  • Gratis bij u bezorgd v.a. 50.- anders 5.99
  • 60 dagen bedenktijd, ook zakelijk
  • Niet goed? Geld terug
Spacer